onsdag 17. november 2010

Det er så lett å dømme...

Det er så innmari lett for oss å dømme andre mennsker.
Dømme utfra hva de sier og hva de gjør, og når vi bare får vite en bitte liten flik av en historie via media, ja så vil mange mennesker lage seg opp tanker og meninger rundt dette.

Virkeligheten er aldri slik den blir framstilt i media, det er bare en liten bit vi får se.
Og det innblikket vi får, farges av våre egne tanker om saken.
Jeg skal prøve å forklare dette enkelt.

Det har vært en sak oppe i media, om en mann som har ligget død i hjemmet sitt i 2 år.
Det viser seg 3 år er mer korekt.
Vi reagerer på dette, klart vi gjør, det er jo helt forferdelig at et menneske kan ligge død så lenge uten at det blir slått alarm noe sted.
Så kommer det fram, mannen hadde familie, nær familie, som vi ser det, han hadde barn.
Og barna selvfølgelig ikke vært klar over at faren har vært dø i tre år.
Dette er det vi har fått vite gjennom media, dette bygger vi våre tanker på, det sammen med vår oppfatning av verden.

"Dette må jo være kalde mennesker, som ikke har brydd seg med å ta kontakt med faren sin".
"Hvor ensom har ikke den avdøde vært, når ingen tar kontakt med ham?"
osv....

Saken er at vi vet ikke noe om noe som helst om denne situasjonen.
At mannen har ligget død lenge, er tragisk, men kan virkelig barna hans bli skyldige i at han ikke ble funnet før?
Vi vet ingenting om saken, sansynnligvis er det mye konflikter i familien som har gjort at de ikke har hatt kontakt på lenge.
Det kom også fram nyig, "mannens levesett var uroenelig med familielivet".
Noe særlig mer får vi ikke vite.
Noen vil nok bygge videre på dette, at barna skulle ha tatt kontakt, det var tross alt faren, hva med barnebarna osv...
Hva om mannne aldeles ikke ønsket kontakt?
Hva om han var en virkelig enstøing?
Har familien noe som helst skyld i dette?
Hva om de faktisk har prøvd å ringe noen ganger, men ikke fått svar.
Kanksje de ikke tenkte over dette?

Det er mye man lurer på i en slik sak.
Og det er lett å døme menneskene som er innvolvert.
Men det blir så feil.
Artikkel på VG.

12 kommentarer:

 1. Kan noen som bor i det huset fått en slags melding fra avdøde. Så som banking eller skritt i trappene eller annet. Jeg har ikke sett for mye på Åndenes Makt. Saken er faktisk den at jeg har bodd i et hus der vi stadig vekk hadde besøk, ja vi fikk også meldinger om at noe ville skje i form av fugler som fløy i veggen, svarttrost som nermest bodde hos oss inntil dødsfallet hadde skjedd og da forsvant den. Mor ordnet til slutt opp i den saken. På grunn av dette så kjøpte jeg aldri en gammel leilighet. Dette orket jeg ikke å oppleve igjen.

  SvarSlett
 2. Jeg kan forstå poenget ditt, men jeg er ikke enig. Om familien skulle ha ringt og ikke fått svar, så burde de kanskje ha sjekket om noe var galt? Det ville jeg gjort. Og tro meg, jeg har hatt mye konflikter i min familie. Men det betyr ikke at jeg bare lar være å sjekke opp ting hvis jeg ikke får kontakt.

  SvarSlett
 3. Nei en skal ikke dømme, men når far dør og har ligget død i tre år uten at noen av de pårørende har funnet det verdt å undersøke hvordan det står til med han: Da fremstår det litt pussig å stå frem i avissa på dette viset

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig med deg!! Så bra innlegg. Jeg har selv en far jeg kuttet ut før jeg ble 18 år,er i dag 24 år. Han hører jeg ingenting fra,og motsatt. Han kunne logget dø i mere enn 3 år uten at jeg visste det. Og det er ikke min skyld! Siden vi har 0 kontakt så kan jo mye skje (alt) uten at jeg vet noe om det. Det er mye fælt en far kan ha gjort, og veldig vanskelig for de som har normale foreldre å forstå. Min far er sterkt psykisk syk,narkoman osv osv. Han kan aldri forandre seg,har ødelagt mitt liv. Jeg kunne ikke annet enn å kutte han ut. Men det er jo ikke noe vondt med meg fordi jeg ikke ønsker å ha det så fælt mere. Nei, det er altfor lett å dømme andre!! Vit hva du snakkes om først!!!!
  Hilsen ei som ikke har noen tanke om hvor min far er...

  SvarSlett
 5. Men anonym som ikke har kontakt med far, ville du stått frem med bilde i avisa om faren din skulle vise seg å ha dødd for 3 år siden? Uansett hvordan du snur og vender på det, disse folka er ikke riktig gode...

  SvarSlett
 6. Det som jeg reagerer på er ikke barna hans og om de burde eller ikke burde visst noe. Heller ikke hvorfor de stiller i avisa. Nei det jeg vil vite er hvordan det er mulig at samfunnet, staten, nav, hvem som helst egentlig, ikke har fanget opp at her bor det en som ikke har betalt regninger på tre år. Han har ikke strøm, han henter ikke inn posten, han bruker ikke bankkontoen sin osv... Fanges det virkelig ikke opp når noen forsvinner på den måten? Entan han eier eller leier må man jo tro at noen ville lure på hvorfor han sluttet å betale for seg. Noen burde ha sjekket. Og er det ikke innført en lov her til lands for et par år siden, om at strømselskapet skal melde til nav om noen plutselig slutter å betale for seg og ikke er å få tak i når strømmen stenges? Jeg vet ikke jeg, men var det min far (som jeg ikke aner hvor bor og ikke har kontakt med) ville jeg også stillt i avisen for å få svar på disse tingene. En noe uklar artikkel, men det er ikke barnas skyld.

  SvarSlett
 7. Anonym 08:30.
  Jeg er helt enig.
  Det er faktisk dette jeg egntlig ville ha fram, at det er systemet som sviktet her, og at vi har lett for å dømme de nærmeste, som ikke hadde hatt noen mulighet til å finne ut dette.
  De hadde jo ingen kontakt.
  Men posten, strømselskapet?
  Hva med dem?
  De har alle uttalt at det ikke har vært noe å melde fra om, ja strømmen ble kuttet, men kunne det ikke væart at de tenkte at mannen hadde flyttet? Jeg vet ikke.
  Posten fortalte at det ikke var noe å melde fra om, for det fløt ikke over av post... Noe jeg syns er rart..
  Pengene ble betalt inn til boretslaget (eller hva det var), boretslaget mener at de ikke har autogiro, så dette var litt merkelig.
  Nei det er en rar og tragisk historie.

  Jeg forstår hvorfor barna står frem på denne måten, selv om de ikke hadde n oen kontakt, så er dette et svikt i systemet som de ønsker å få svar på.

  SvarSlett
 8. Om å "stå fram i mediene": Jeg tipper at f.eks. VG selv fant ut at mannen hadde barn, og har hengt på tråden for å få en historie rundt deres far. I så fall er det smart av dem å stå fram, og dermed ha noenlunde kontroll på hvilken omtale de og faren får.

  SvarSlett
 9. Poenget her må da være at storsamfunnet mangler rutiner for å fange opp slike tragedier? At familien hans ikke har kontakt med han kan det være mange årsaker til og er ikke relevant for det grunnleggende i saken. Hva om historien handlet om en uten familie overhodet?
  Nei her må myndighetene på et eller annet vis etablere rutiner som fanger opp slike hendelser. "Alle" får jo faste regninger jevnlig enten fra det offentlige eller fra private. Her må det kunne lages rutiner som gjør at reageres dersom innbetaling uteblir og kontakt ikke oppnås.
  Familien står frem for å få fokus på problemet. De burde få ros og ikke kritikk for det!

  SvarSlett
 10. Er det mulig å ikke ha kontakt med faren siden 2006??TRAGISK...Nordmenn hat mye å lære av utlendinger. Vi er meget flinke til å ta vare på familien. Spør gjerne , vi kan lære dere.
  Hilsen en fra Kosovo

  SvarSlett
 11. På mange måter, så kan jeg være enig med deg. Men likevel så er det noe som ikke er som det skal her. Min kjære har en far som trives best alene, men han drar likevel på besøk fra tid til annen. Han overnatter aldri, og jeg har ikke møtt han. Tror ikke jeg kommer til å få møte han heller. Men det er ikke det som er saken. Saken er at min kjæres far har et levesett som ikke er forenelig med vårt. men min kjære besøker han likevel, selvom det ikke er så ofte. Mulig de bodde litt langt fra hverandre og slikt, men det går da an å få noen til å sjekke på han når du ikke har snakka med han på lenge. Jeg har sendt politiet til leiligheten til mamma jeg. Jeg dømmer ikke, jeg vet ingenting om disse menneskene, jeg bare sier det jeg mener.

  SvarSlett
 12. Hild Frøya, det er sant som du skriver.
  Men det kan jo også være at mannen det gjelder ikke ville ha kontakt, overhodet, det er det vi ikke vet noe om.
  Det er jo alltid grunner for at ting er som de er.
  Det er altfor lett for oss å sammenligne med det vi vet fra før, men er det riktig?

  SvarSlett

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.