søndag 12. februar 2012

Søvntest

Jeg kommer en søvntest på dagbladet.no.
Testen er utviklet av nasjonalt kompetansesenter for søvnproblemer, denne går ut ifra at det finnes syv ulike diagnosegrupper; insomni, søvnapne, restless legs, hypersomni, katapleksi, døgnrytmeforstyrrelse og parasomni.

Det var en relativt lang test, men med greie sprøsmål.
Og her er svarene jeg fikk, ikke noe veldig nytt egentlig :)

INSOMNI

Du har, ifølge svarene dine, diagnosen insomni. Dette er en søvnforstyrrelse som kjennetegnes av innsovningsproblemer, nattlige oppvåkninger og tretthet/søvnighet om dagen. Noen pasienter sliter utelukkende med dårlig kvalitet på søvnen, noe som ofte betyr at insomnien er forbundet med andre sykdommer (for eksempel søvnapne eller hypersomni). Ved insomni anbefales i første rekke ikke-medikamentelle råd. Best effekt har kognitiv atferdsterapi for insomni. Ta dette opp med fastlegen din. Du kan lese mer om insomni og slik behandling på hjemmesidene til Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer (www.sovno.no). En selvhjelpsbok (”Bedre søvn. En håndbok for deg som sover dårlig”, av Bjørn Bjorvatn, utgitt av forlaget Vigmostad & Bjørke) har dokumentert effekt ved slike plager.

Du angir ikke symptomer på søvnapne.
Du angir ikke symptomer på restless legs.
Du angir ikke symptomer på diagnosen døgnrytmeforstyrrelse.
PARASOMNI:

Du har, ifølge svarene dine, en parasomni. Parasomnier kjennetegnes av uønsket adferd eller ubehagelige fenomener som skjer under søvnfasen. Alvorlighetsgraden varierer veldig, og ofte er det ikke nødvendig med medikamentell behandling. Ikke-medikamentelle råd kan være nyttige. Les mer om parasomnier på hjemmesidene til Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer. Hvis du er alvorlig plaget med parasomnier bør du diskutere med fastlegen om du bør henvises til sykehus eller søvnsenter.

HYPERSOMNI/EPWORTH SØVNIGHETSSKALA:

Du har ikke, ifølge svarene dine, diagnosen hypersomni.

ANGST/DEPRESJON:

Du har, ifølge svarene dine, symptomer på mulig angst og/eller depresjon. Du besvarte spørsmål på et mye brukt spørreskjema om angst og depresjon. En verdi på 8 eller høyere tyder på mulig angst/depresjon, mens verdier på 11 eller høyere gjør diagnosene ganske sikre. Angst og depresjon kan opptre samtidig med forskjellige typer av søvnproblemer. Ofte vil søvnproblemene reduseres hvis den psykiske lidelsen behandles. Ta dette opp med fastlegen din. Du kan lese mer om søvn og depresjon på hjemmesidene til Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer.

Din verdi på angst:
14
Din verdi på depresjon:
8

3 kommentarer:

 1. Jeg også tok den samme testen, svare tilbake var at jeg da hadde insomni, restless legs, parasomni og mulig angst/depresjon.

  SvarSlett
 2. har du link til testen?

  SvarSlett
  Svar
  1. https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.CoreRespondentCollectLinkAnonymous?uuid=9726ce0b-042f-4c8c-a3e8-18de3287f651&media=web-collect-normal

   Slett

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.