onsdag 8. februar 2012

Skikkelig hjemmelaget ertesuppe (eller erteRsuppe som jeg sier)


Veldig glad i supper jeg, og eksperimenterer mye med det. Finner oppskrifter, forbedrer oppskrifter, finner opp mine egne oppskrifter, det er ikke akkurat så mye hokus pokus, hvis du vet hva som er godt sammen.

Jeg må innrømme at jeg ikke liker erter, men når det er sagt så har jeg en bedre halvdel som liker erter veldig godt, og siden han ikke lager mat, så blir det jeg som må mikse å trikse med det, også erter.
Så jeg satte igang med ertesuppe her om dagen, og den ble veldig god.
Det viktigste for meg, var å få most ertene, folk kan si hva de vil at de liker ploppet i munnen eller hva det er, jeg vil ha det most.
Men det velger en jo selv, om en vil mose eller ikke mose her.

Jeg brukte grønne tørkede erter, som legges i vann over natten, men du kan jo bruke frosne erter (heller det enn bokserter, det smaker som noe dødt som er dyrket i en sump, men det er nå min mening).

OPPSKRIFT ERTESUPPE:

-3dl grønne, tørkede erter med vann og en ts salt(jeg fyller det i et liter mål, og har vann opp til literen) Bruker du frosne erter, ville jeg brukt 6-7dl erter.
-14 dl vann
-1/2-1 dl fløte
-1 purreløk
-1 mellom stor løk
-3 fedd hvitløk
-3 ss smør
- 2-3 ss mel
-3 terninger grønnsaksbuljong
- 1 ts timian (tørket)
-salt og pepper

TILBEHØR
Sprøsteiket bacon og rømme.
Eller pølser i biter om du vil.

SLIK GJØR DU:

-Legg ertene i vann med salt over natten.

-stek løk, hvitløk og purre i smøret, det skal være blankt, ikke brunt.

- Ha mel over og rør inn litt av vannet om gangen, tilsett buljong og krydder.

- Hel av vannet fra ertene og tilsett disse.

-Kok opp, og kok vider på svakere varme 1 times tid. Har du frosne erter kan du koke 20min.

- Etter 1 time moser du det blankt med en stavmikser.

-Ha i pølser om du vil ha det, og fløten. Du kan også ha en sprut sitron, det gjør suppen frsik i smaken.

TIPS: Det er veldig godt, og lekkert å servere suppen med en dasj rømme og sprø stekt bacon på toppen. Fint som forrett i selskaper.

4 kommentarer:

  1. oooh der va den snadre erteRsuppå:D

    SvarSlett
  2. Hehe, tenkte du kom te å hiva deg over den ja :D
    Tenkte jo på deg når eg laga den, for det minna om erterstuing jo.

    SvarSlett
  3. Så kjekt du forbinde meg med erter;) det e jo snadder syns eg;) tenkte eg sko laga denne som forrett i helgå faktisk så det va veldig bra!

    SvarSlett
  4. Ertå Evy vettdu ;)
    Kos at du ska laga den som forrett i helgå, ka ka sjer i helgå?
    Når blir eg invitert på middag hos deg? Eg og viiiil jo.

    SvarSlett

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.