onsdag 25. mai 2011

Quinoa

Quinoa er en undervurdert liten sak. Eller, den er vel mer ukjent for de fleste av oss.
Jeg elsker quinoa, og bruker det mye.

Hva er quinoa?
Det er et frø som opprinnelig ble dyrket i sør-amerika for 7000 år siden.
Quinoa har en tett næringsverdi, det inneholder mye protein og fiber, i tillegg inneholder det mye mineraler og sporstoffer. Veldig sunt med andre ord.
Den mest brukte er lys gul, men quinoa kan være rød og svart også. Alle smaker like godt. Det samker ikke så veldig mye, gjerne litt nøtteaktig, konsistensen er ganske utrolig, jeg elsker den.
Og det er også viktig å nevne at det er glutenfritt.

Hvordan kan jeg bruke quinoa?
Hvordan du vil, til hva du vil. Middag, desserter, kaker, grøt, supper, salt mat og søtmat...
Du kan bruke det som erstatter til ris, pasta og poteter om du vil.
Oppi salater, for seg selv, i brød, du kan lage knekkebrød, god til å bruke i vegetarmat (eks hamburger), osv.

Kokes nesten som ris. 1 dl quinoa og 2 del vann kokes i 15 min.
Husk bare å skyll frøene i varmt vann først, hvis ikke så kan de smake litt bitter og såpeaktig, de vil skumme litt når du skyller. Et greit tips er å skylle yil det ikke skummer mer, det er snakk om sekunder.

Hvor kjøper man quinoa?
I matbutikken, merket GoGreenn ha quinoa.
Skal du ha rød eller svart å du på helsekosten,det samme hvis du vil ha quinoamel (som er ganske godt).





Jeg gjorde det enkelt og satte inn andres oppskrifter.
Når jeg bruker dette, pleier jeg mye å ha det i typisk pasta og kyllingsalater, men da kutter jeg selvfølgelig pastaen. Eller jeg har det som tilbehør til kjøtt, eller så er grøten veedlig god (men nå elsker jeg grøt over all mat da, så det er vel gjerne ikke så rart, egentlig).

1 kommentar:

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.