lørdag 28. mai 2011

Farlig å være seismolog.


Jeg leste på VG.no idag at Enzo Boschi, lederen for Italias nasjonale institutt for geofysikk og vulkanologi er tiltalt for uaktsomt drap på 308 personer som omkom i et jordskjelv i L'aquila i 2009.
Han er tiltal for uaktsomt drap, fordi han ikke klarte å spå jordskjelvet, myndighetene mente han og de andre som hadde ansvaret, ga upresis informasjon om det kommende skjelvet.

Såvidt jeg har forstått så er det ikke lett å spå et jordskjelv, det er vanskelig å se hvor stort et jordskjelv kommer til og bli, og av og til er det vanskelig å se jordskjelv komme i det hele tatt.
Det er jo helt klart en fordel om man kunne forutsi helt presist når oh hvor, og hvor stort et skjelv kommer til å være, men det er altså veldig vanskelig.
Det er alltid lett å være etterpåklok.

Jeg syns denne tiltalen er rar og etter min mening er den ganske urettferdig, ja, urettferdig. Skal man se på det store bildet, blir han og de andre nesten gitt skylden for jordskjelvet, en naturkatastrofe.
Eller man kan se forstå det at disse blir tiltalt for at apparatene ikke er optimale, de er upresise. Har de egentlig noe med det å gjøre?

Det kan jo minne om en hekseforfølgelse, noen må få skylden for dette-opplegg.
Så, det er farlig å være seismolog.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.