mandag 20. august 2012

En fantastisk bringebærdessert,bringebærgele og vaniljesaus.


Denne desserten består av tre komponenter:
- Sjokoladeskål
- hjemmelaget bringebærgele
- hjemmelaget vaniljesaus

Den tar sin tid å lage, ihvertfall første gang, men den er verdt strevet, til slutt.
Prikken over i'en i et middagsselskap. Det er alltid greit med en dessert du kan lage på forhånd når du har flere gjester på besøk.

Denne oppskriften var til 8 mennesker, det er ikke store porsjoner.

OPPSKRIFT BRINGEBÆRGELE:
-400 gram frosne eller ferske bringebær
-8 plater gelatin
-3dl sukker
-4 dl vann

OPPSKRIFT VANILJESAUS:
-2,5dl H-melk
-3 ts vaniljepulver (eller 1 vaniljestang)
-50 g sukker
-2 eggeplommer
-1/2ss hvetemel, eller maisenamel
-1 dl fløte
 Jeg starter med sjokoladeskålene.

-Smelt 2-3 plater med mørk sjokolade over vannbad.

Blås opp ballonger. De skal ikke være mye luft i dem, se bildet under.
(Jeg anbefaler å ha vanlige ballonger uten mønster, for sjokoladen henger lettere igjen påballongene hvis det er mønster på.)
Når ballongene er blåst opp, så må du vaske dem i vann.
Det ligger et lag med støv på dem, og dette må bort, det blir vanskeligere å få av sjokoladen om du ikke vasker dem.
Tørk ballongene lett.
Når sjokoladen er helt smeltet, tar du ca en halv spiseskje med sjokolade å legger på et bakepapir.
Legg så mange "sjokoladeflekker" som du ønsker å lage skåler.
Du bør lage minst en mer enn du skal ha gjester, fordi det er lett for at det går galt et sted i prosessen.
Husk å ha litt avstand mellom dem.

VIKTIG! Spray formfett på ballongene før du dypper dem i sjokoladen.
Sjokoladen skal ikke avkjøles før du dypper ballongene oppi.
Du lager skålene så dype du vil, men husk at det skal være MYE sjokolade, et tykt lag.


 Ønsker du små, dype skåler kan det være lurt å bruke vannballonger. De er dessuten enklest å få av sjokoladen av.

Sjokoladen må stivne helt før du kan gjøre mer med de.
Det aller beste er at de er kalde før du heller geleen oppi, så å sette dem i kjøleskap kan være lurt.
Siden jeg ikke hadde plass i kjøleskapet, klippet jeg rundt hver ballong og satte de enkeltvis i kjøleskapet.
(Som bildet under)

 Når de er avkjølte finner du en saks og klippe et lite hull i toppen av ballongen.
Du må gjerne hjelpe litt til med å rive av ballongen.

Disse skålene kan du bruke til mye annet enn å ha gele oppi, bare tenk hva du kan ha oppi! De er sikkert flotte med jordbær og krem oppi.

Nå er det geleen sin tur (denne har du selvfølgelig begynt på mens sjokoladen er til avkjøling).

Mos bringebærene. Er det frosne bringebær så må de tine, dette går fint i microen. Gjøringenting om de blir varme.
Når du har most dem, så må du presse dem gjennom en sil, for å få bort alle frøene.

Ha bringebærmos uten frø oppi en gryte med vannet.
Kok i ca 10 min, mens du legger gelatinen i bløtt (ca 6-7min)
Ta gryten av varmen og rør inn en og en oppbløtt gelatinplate.

Unødig å si kanskje, men dette må være helt kalt før det helles oppi sjokoladeskålene.
Er det lunkent så vil skålene smelte. Det bør stå i kjøleskapet en stund.





Vaniljesausen lager du til sist.
Varm melken i en gryte, sammen med melet.
Visp sammen sukker, eggeplommer og vaniljesukker.
Når melken har kokt litt, tar du gryten av platen og røren inn eggeblandingen.
Det kan stå over svak varme en liten stund, men rør hele tiden.
Ha til slutt i fløte, du trenger nok gjerne ikke fullt 1dl, du ser litt på tykkelsen av sausen. Hvordan du ønsker å ha den.

Denne desserten bør selvfølgelig lages kvelden før den skal serveres.
Hell geleblandingen i skålene og la stivne i kjøleskap over natten.
Vaniljesasuen bør helles over rett før servering, men den må være helt kald den også.
Ekstra fint blir det om du rasper litt sjokolade over, eller du kan pynte med melissebland eller lignende :)

1 kommentar:

  1. åå kor spennende :) dinne skal ej prøve :)
    ~Ida~

    SvarSlett

Det er veldig kjekt med kommentarer, men legger du inn en melding som er virkelig stygg, så vil den bli slettet.